Kiril Semkov

Защо курсорът във всички операционни системи е наклонен?

19.02.2014


Свикнали сме да виждаме наклонени курсори откакто се помним, но, каква е причината за това решение? Изправеният курсор би бил също толкова ползваем върху съвременен дисплей. Разработчикът Барт Гиджсънс споделя историята в Stack Exchange.

Първият курсор на XEROX PARC, първия компютър с графичен интерфейс, е изправен. Както може да видите на долната снимка обаче това не работи особено добре, тъй като ниската резолюция на дисплея го прави труден за различаване. Повечето компоненти в ранните графични операционни системи са позиционирани перпендикулярно помежду си, което прави наклонът на 45 градуса особено удобен за бързо различаване. По-късно Стив Джобс прилага идеята в Apple Lisa, а Бил Гейтс я заимства в Windows.
Разбира се, съвременните монитори с висока резолюция не налагат подобно решение, но потребителите са свикнали с наклонените курсори твърде силно, поради което се налага да продължаваме да ги използваме.
Източник: Hicomm

Other news

БЕЗПЛАТЕН шрифт в 4 стила

10.12.2016


Дойде време за кулминацията в „Твоят шрифт" - конкурса на Списание 8 и „Тайпдепо"! В надпреварата се включиха 8 автори на букви с над 20 авторски шрифта.
Победителят Кирил Семков имаше шанса проектът му да попадне в ръцете на Александър и Вероника от „Тайпдепо". Те го превърнаха в пълноценен шрифт с цели 4 начертания, който в чест на надпреварата получи названието Ossem. Начертанията са Regular, Rust (подготвен със съдействието на Васил Кателиев), Rough и Rounded.
Ossem вече е завършен и достъпен за свободно изтегляне!

Material Design: най-добрата промяна на Google досега

03.11.2014


За разлика от Apple и Microsoft, Google променя визуалния си език относително често и никога не е достигала до пълно единство между интерфейсите на продуктите си. Имайки предвид колко много са те, това е доста трудно, но мрачните времена на Android 1.6 и меко казано – ужасният дизайн на уеб услугите от това време, безвъзвратно отмина. Матиас Дюарте направи огромен скок напред с Holo, но още с появата на Google Now бе ясно, че това е новата насока на Google. По нея работи нов дизайнерски екип, в сърцето на който е екипът на култовия мейл клиент за Mac и iOS Sparrow. Без да ангажираме читателите си със своето мнение, смятаме, че Material Design е най-добрата интерфейсна промяна на Google досега.


KS