Kiril Semkov

"SOUNDESK" бюро

проект: личен


KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS KS
KS   Назад Напред   KS

За проекта

Реставрирано старо бюро с вградено озвучаване, усилвател и буфер.

Стъпка 1: Купуване на старо бюро
Купих старо бюро за 10 лв., като видях потенциала да стане това, което се вижда на края. Харесвам също стила на IKEA и бюрата им и така започнах с...

Стъпка 2: Китване и шкурене
Както виждате по снимките имаше доста работа. Бюрото беше в доста лошо състояние. Отне ми около 10-15 пъти повтаряне китване, шкурене, китване, скурене...

Стъпка 3: Боядисване и още малко шкурене
След около месец шкурене, най-накрая дойде време за боядисването.
Но не беше толкова лесно. След боядисване на частите, забелязах някои неравности, които съм пропуснал и хайде отново...
Реших да е бял цвят, харесвам белия цвят, а и както казах за стила на IKEA...

Стъпка 4: Буфер
И тогава ми хрумна идеята...
Защо да не превърна шкафа в буфер, заедно с усилвател и към него говорители. Да комбинирам всички компоненти, които така или иначе харесвам. Като всички хора много харесвам музика, харесвам ниските честоти, харесвам силна музика, моята музика и какво по-яко от това ти да си я направиш. Мразя кабели, провиснали кабели и по този начин бих си решил проблема с опъването на кабели, стърчащи кабели... Много държа на работното си място, работния плод - да е изрядно, по мой вкус и си казах: А колко ще е готино да има една голяма врътка на лицевата част на шкафа, нищо друго, само един голям кръг.
И така си купих говорител (буфер). Избрах 10 инчов HERTZ ES250, пикова мощност - 500W, номинална мощност - 250W, 4 Ohm
Усилвателя е висока немска марка - Teufel. Част е от буфер към система за домашно кино Concept E Magnum Power Edition.
Бас рефлекторът е с диаметър 7,8 мм и трябваше да го направя по-дълъг, затова перфектно си пасна с опаковка от чипс. Не ми се подигравайте, върши си работата ;)
Използвах програмата BassBox Pro, с която да изчисля точната дължина на рефлекса. На база на въведени данни за модела говорител, размери на кутията, диаметър на рефлектор, мога да получа желаните от мен 27 Hz.
Говорителят ще е монтиран на дъното на шкафа, сочейки към пода, заедно с бас рефлекса. Усилвателя ще е на гърба, за да изглежда максимално изчистено и основния акцент да пада върху врътката, както е показано на графиката.

Стъпка 5: Рязане и напасване
За да не стърчи лицевата част на говорителя от шкафа и, за да има по-голямо разстояние от земята добавих още една плоскост към дъното на кутията, на която да се монтира самия говорител.
Краката са стандартни крака за мебели. Имах друга идея, но вече малко ми омръзна всяка част по бюрото да е преправяна.

Стъпка 6: Детайлите
От вътрешната част на шкафа залепих пластове вата, чийто ефект е да увеличи обема на кутията, което е добре за всяка кутия за говорител и предимно нискочестотен.
Мой приятел ми помогна със свързването на потенциометър към усивателя, към който по-късно ще се монтира основната атракция - врътката.
Използвах услугите на специалист, който ми изряза точен кръг от дърво на CNC фреза. Както може би знаете потенциметърът завършва с цилиндрична форма, като в самия край е срязана почти на половина, за да има захват и, за да може да се върти. В дупката на гърба на врътката залепих метална пластина.
Имах точен план на действия за завършване на буфера.
И накрая - готов е (е почти) с изключение на последните ръце боя.

Стъпка 7: Големият финал
Най-накрая е готово, завършено е и сега се наслаждавам на звука и вибрациите.
Както вече казах мразя кабели и затова дори на гърба на бюрото ги скрих в канали за кабели. Добавих и разклонител, в който съм свързал монитор, усилвател, лаптоп и сега от самото бюро излиза един единствен кабел!

Най-накрая!

KS Харесвания: 5

KS Сподели проект:

Tags:


Свободно времеРедизайнSOUNDESK

You may also like:


KSKSKS

KS